Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις».

Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις».

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Το να κάνουμε γενικώς και αορίστως ανερμάτιστη κριτική που δεν βασίζεται σε στοιχεία, αλλά απλά και μόνο επιδιώκεται να δημιουργήσει εντυπώσεις, θεωρώ ότι είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος που δεν βοηθά, αν μη τι άλλο και στην αξιοπιστία της ίδιας της πολιτικής. Έτσι, λοιπόν, καλό είναι, όταν κάνουμε κριτική σε άσχετο νομοσχέδιο για άλλα ζητήματα, να έχουμε στοιχεία, για να αποδεικνύουμε αυτά που λέμε.
Τώρα, είναι γεγονός αναμφισβήτητο, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι οι ανάγκες για την ασφάλεια των πολιτών της κάθε χώρας, αλλά και οι ανάγκες για τη διατήρηση της έννομης τάξης, επέβαλαν τη δημιουργία και λειτουργία ενός συγκεκριμένου θεσμικού φορέα, που θα απαντά στα παραπάνω ζητήματα. Έτσι, σε όλες τις οργανωμένες κοινωνίες, οργανώθηκε, λειτούργησε και εξακολουθεί να λειτουργεί το Σώμα της αστυνομίας. Σκοποί του, όπως άλλωστε προείπαμε, είναι η διατήρηση της εσωτερικής έννομης τάξης σε κάθε χώρα, και η διατήρηση και εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας σε όλους τους πολίτες της κάθε χώρας.

Με βάση το παραπάνω, λοιπόν, σκεπτικό και υπηρετώντας τις προαναφερθείσες ανάγκες, στη νεότερη ιστορία της χώρας, αμέσως μετά την απελευθέρωση της χώρας από τους Τούρκους, το 1833, ιδρύθηκε η Ελληνική Χωροφυλακή και στη συνέχεια, το 1921, η Αστυνομία Πόλεων που λειτούργησαν παράλληλα και οι δύο υπηρεσίες, έως το 1984, οπότε ενοποιήθηκαν, συγχωνεύθηκαν και έχουμε πλέον μια ενιαία υπηρεσία διατήρησης της έννομης τάξης και της ασφάλειας των πολιτών της χώρας μας, την Ελληνική Αστυνομία ή ΕΛ.ΑΣ., όπως είναι πιο γνωστή από τα αρχικά των δύο συγκεκριμένων λέξεων.
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ήδη κλείσει εκατόν εβδομήντα πέντε χρόνια ιστορίας, με χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες, θύματα σε εθνικούς αγώνες, θύματα στον αδυσώπητο διαρκή αγώνα εναντίον κάθε μορφής κακοποιών στοιχείων, εκατόν εβδομήντα πέντε χρόνια ένδοξης και τιμημένης ιστορίας αυτού του Σώματος Ασφαλείας, εκατόν εβδομήντα πέντε χρόνια στη διάθεση του λαού και του τόπου.
Ο ελληνικός λαός, σχεδόν στο σύνολό του, τιμά και συμπαραστέκεται στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας στο δύσκολο αυτό καθήκον τους. Παρά τα σοβαρά προβλήματα που διαχρονικά αντιμετωπίζει η ΕΛ.ΑΣ., ο Έλληνας αστυνομικός εργάζεται με αυταπάρνηση, με ηρωισμό και επιτελεί στο ακέραιο το καθήκον του. Το μόνιμο πρόβλημα επαρκούς προσωπικού, οι κατώτερες αποδοχές από αυτές που πραγματικά ο Έλληνας αστυνομικός αξίζει, η έλλειψη σύγχρονων υλικών μέσων που το οργανωμένο έγκλημα σε αφθονία διαθέτει, σε αντίθεση με τις οργανωμένες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., όλα αυτά δεν στέκονται εμπόδιο στην αδάμαστη θέληση των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
Παρά τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν και παρά τις συγκεκριμένες πολύ μεγάλες προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπισή τους, η Ελληνική Αστυνομία θεωρείται, αλλά και είναι, μία από τις καλύτερες και πιο πετυχημένες Αστυνομίες όλου του κόσμου, με τεράστιες επιτυχίες τόσο στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, όσο και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής επιβολής κατά της χώρας και της δημοκρατίας της.
Κανείς άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάει τις πρόσφατες πολύ μεγάλες επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. με την εξάρθρωση της μεγαλύτερης και ιστορικότερης τρομοκρατικής οργάνωσης της «17 Νοέμβρη», τη διοργάνωση των ασφαλέστερων, στη μέχρι τώρα ιστορία τους, Ολυμπιακών Αγώνων. Μία σειρά επιτυχιών που πραγματικά και δικαιολογημένα κάνουν τον ελληνικό λαό να αισθάνεται περήφανος για τα παιδιά του, τους αστυνομικούς που επάξια τον υπηρετούν, υπηρετούν τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας και την έννομη τάξη, προασπίζουν με επιτυχία την τιμή, την αξιοπρέπεια και την περιουσία του κάθε Έλληνα πολίτη.
Προφανώς, στην ιστορία των εκατόν εβδομήντα πέντε χρόνων υπάρχουν και μελανά σημεία, όπως για παράδειγμα η υπερβολική ή η αδικαιολόγητη χρήση βίας σε κάποιες περιπτώσεις, η εκτροπή από τους δημοκρατικούς θεσμούς και την λειτουργία του πολιτεύματος που δημιούργησαν σκιές σ' αυτήν την ένδοξη ιστορία. Είναι σίγουρο όμως ότι ακόμη και στις περιπτώσεις αυτές μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά στην πρώτη περίπτωση, ή σύντομες παρενθέσεις στη δεύτερη, που σαφώς καταδικάζονται, αλλά δεν μπορούν να αμαυρώσουν την ένδοξη συνολικά ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας στα εκατόν εβδομήντα πέντε χρόνια ύπαρξής της. Άλλωστε, όπως όλοι γνωρίζουμε από την καθημερινότητά μας, αλλά και από τις δημοσκοπήσεις, ο ελληνικός λαός, σχεδόν στο σύνολό του, υποστηρίζει, εκτιμά και εμπιστεύεται την Ελληνική Αστυνομία. Καταδικάζει δε όσους επιχειρούν, για λόγους μικροπολιτικής, να καταστήσουν «σάκο του μποξ» τον Έλληνα αστυνομικό, που παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, επιτελεί το καθήκον του με τόσο μεγάλη επιτυχία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, εισάγει προς συζήτηση και έγκριση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αναγνωρίζοντας αφενός μεν το σημαντικότατο ιστορικό ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας, αφετέρου δε την τεράστια προσφορά της ως θεματοφύλακα της έννομης τάξης και της δημόσιας τάξης της χώρας μας.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ήταν δέσμευση του Πρωθυπουργού της χώρας ότι θα έλθει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Ήταν ηθική υποχρέωση στους χιλιάδες νεκρούς άνδρες και γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. που θυσιάστηκαν στο βωμό του καθήκοντος σε εθνικούς αγώνες ή στην καθημερινή μάχη ενάντια της τρομοκρατίας, ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα. Ήταν υποχρέωσή μας απέναντι στα χιλιάδες στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας που υπηρέτησαν και υπηρετούν με ευσυνειδησία τον ελληνικό λαό.
Με την ίδρυση του Πολιτιστικού Κέντρου Ελληνικής Αστυνομίας στην Αθήνα κατ' αρχάς, με δυνατότητα και πρόβλεψη εξάπλωσής του σε όλη την Ελλάδα -και ελπίζω σύντομα- θα δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες, ένστολους και μη, να έλθουν ακόμη πιο κοντά στο Σώμα, να γνωρίσουν τη λαμπρή ιστορία του, το ένδοξο παρόν του, το ελπιδοφόρο μέλλον του, να σταθούν στις συγκεκριμένες σκιές του που μπορούν να γίνουν τα ιστορικά παραδείγματα προς αποφυγήν, να αισθανθούν υπερήφανοι για τα παιδιά του ελληνικού λαού, τους αστυνομικούς, που θα ήθελα χαρακτηριστικά να σημειώσω ότι προέρχονται από τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε.
Θα ήθελα κλείνοντας να καλέσω όλους τους συναδέλφους από όλες τις πτέρυγες της Βουλής να σταθούν θετικά απέναντι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο παραβλέποντας επιμέρους ζητήματα, γιατί το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στο χώρο αυτό. Εμπράκτως θα αποδείξουμε με την ψήφισή του όλοι μας, ότι τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας δικαιούνται και έχουν συμπαράσταση και την αγάπη όλων μας, όλου του ελληνικού λαού στο δύσκολο έργο που καθημερινά επιτελούν.
Σας ευχαριστώ.